Včelí produkty, jejich získávání a zpracování
Ing. Petr Mráz Ph.D.
-
Fakulta:
Fakulta zemědělská a technologická
-
Typ kurzu:
Ostatní
-
Start výuky:
13.05.2024
-
Konec výuky:
30.12.2024
-
Místo a čas výuky:
Učebna ZD L4 FZT JU, Univerzitní včelín,
-
Přihlášky do:
10.12.2024
-
Minimální kapacita:
4
-
Volná místa:
8
-
Cena kurzu:
2 000 Kč
Anotace:
Cílem tohoto kurzu je seznámit posluchače s možnostmi využití včelích produktů (zejména med a vosk), jejich kvalitou, způsoby získávání, případně čištění. Součástí kurzu bude praktická ukázka jejich využití v domácích podmínkách, ať už se jedná o výrobu dekoračních předmětů, speciálních potravin či kosmetiky.
Popis kurzu:
Jednodenní seminář bude rozdělen na teoretickou a praktickou část. Cílem teoretické části je seznámit účastníky s významem a hodnotou včelích produktů, jejich potenciálem ve výživě, zdravotnictví či kosmetice a případně s potřebnou legislativou. Součástí přednášky bude také seznámení s procesem vzniku včelích produktů a s možnostmi jejich získávání a zpracování s důrazem na zachování jejich kvality a nezávadnosti. V případě zájmu posluchačů bude přednáška rozšířena o chovatelské tipy, které mohou pomoci zvýšit kvalitu získávaných včelích produktů.
Cílem praktické části budou účastníkům předvedeny postupy zpracování a zapracování včelích produktů do speciálních potravin, kosmetiky či dekoračních předmětů.
V praktické části si účastnící budou moci vyzkoušet práci se včelím voskem, propolisem, mateří kašičkou, pylem a medem. Součástí semináře bude workshop, kde se účastníci naučí různé způsoby výroby svíček, propolisových tinktur, mýdel, krémů či balzámů. Vzorky vlastnoručně vytvořených produktů si účastníci odnesou domů. Praktická část proběhne v laboratoři KROV FZT JU.
Kurz bude zahájen dle naplnění minimálního počtu zájemců a vzájemné domluvy.
Přílohy:
Ke kurzu nejsou žádné přílohy
Kontakt:
Ladislava Voláková