Skip to main content

Teologická fakulta nabízí nový kurz Romský svět

Nový kurz Teologické fakulty bude probíhat od 9. 3. do 4. 5. a jeho cílem je nabídnout účastníkům vhled a pochopení historického pozadí romské komunity, přehled o současném stavu, pochopení odlišností a práce s předsudky ve společnosti. 

Součástí kurzu jsou tyto přednášky:

9.3. 2024 9:00 - 12:00 Bc. David Tišer

  • Kulturně-historické zázemí Romů. Romská historie, zvláště novodobá, v souvislostech – rozdělení romských skupin, základní pojmy (Rom, cikán, gadžo, atd.), vliv historie na utváření osobní i skupinové identity a postojů ke společnosti a jejím institucím.
  • Mluvčí romštiny nebo romského etnolektu češtiny v českém jazykovém prostředí: Základní seznámení s gramatickou a jazykovou strukturou romštiny, problematika romského etnolektu češtiny, problematika bilingvismu, neúplné jazykové směny, podoby lexikálních a gramatických přenosů z romštiny do češtiny a jejich vliv na mluvený projev.
  • Kulturní specifika – tradice, současnost, vliv socioekonomických faktorů. Výchova dětí v romské rodině, postavení jednotlivých členů rodiny, normy chování a další aspekty „romství“ mezi tradicí a současností. Vliv sociokulturního zázemí na vztah romských rodin k institucím.

9.3. 2024 13:00 - 16:00 Naďa Nanárová

Specifika práce s Romy, základní slovíčka romštiny.

13. 4. 2024 9:00 - 12:00 Jan Horváth

Práce s romskou komunitou – teoretický podklad, dobrá praxe.

13. 4. 2024 13:00 - 16:00 Mgr. Michaela Ferdanová

Odlišnosti jako nástroj pochopení sebe sama – umění využít při přímé práci s Romy.

4. 5. 2024 Mgr. Tereza Koutská

Exkurze Lety u Písku

Ukončení kurzu proběhne pomocí online zpětné vazby zadanou platformou Moodle. Zpětná vazba bude obsahovat texty a testové otázky, na které frekventant umí zodpovědět. K ukončení kurzu bude nutné naučit se 10 slovíček z romského jazyka.

Více informací včetně přihlášky najdete ZDE

Kontakty

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice
Tel. +420 389 032 066 | E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2020 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Vážení návštěvníci, právě spouštíme nové stránky a postupně na ně převádíme naše kurzy. Pokud zde nenajdete kurz, o který máte zájem, zkuste jej vyhledat na starém webu zde.